"Historie rajského jablíčko"
Rajčata jsou celosvětově jednou z nejpopulárnějších a nejpěstovanějších plodin. Ročně se jich vyprodukuje téměř 190milionů tun. Podle statistických údajů se 35 až 40% obyvatel věnuje zahrádkaření. Ještě v 19. století se v mnoha zemích pěstovala jen jako okrasná rostlina, protože se jich lidé báli. Měli strach, že jsou jedovatá a otráví se po nich. O popularitu a edukaci veřejnosti se snažil třeba třetí prezident Thomas Jefferson, vášnivý zahrádkář, který rajčata pěstoval už v roce 1781.
Tato zelenina pochází z horských oblastí peruánských And, kde ji lidé jedli už v 5. století před naším letopočtem. Původní odrůdy měly miniaturní třešňovité plody, až časem obyvatelé vyšlechtili větší a dali jim aztécké jméno tomatle, z něhož vzniklo anglické tomato.
České rajče je zkrácenou verzí dnes už zastaralého názvu rajské jablko. Je rajče ovoce nebo zelenina? Výraz zelenina není zcela správný, přestože se běžně používá. Z botanického hlediska je rajče plod rostliny, vzniká z květu a obsahuje semena, tedy je to ovoce. I proto se leckde můžete dočíst, že rajče je nejpěstovanější ovocný plod na světe. Není to chyba.
Rajče jako zbraň: Ve španělském městě Bunol nedaleko Valencie se koná poslední srpnovou neděli atrakce s názvem La Tomatina. Atrakce spočívá v hodinové rajčatové bitvě, na kterou je použito 150 tun rajčat.
My po sobě rajčata neházíme a nejraději je jíme hned po utrženíJ Tímto jsme chtěli podotknout, že máme letos na balkóně Dětského centra ve Vysokém Mýtě opravdu velkou úrodu rajčat.
Mgr. Dagmar Kučerová, Dětské centrum
Azylový dům pro ženy a matky s dětmi ve Vysokém Mýtě



